Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenta ‘De la Mar de Blanes a l’Oceà Planetari’, amb la correspondència entre Ramon Margalef i Carl Faust


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 10/06/2022 10:17:30 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

bust de Carl FaustEs presenta ‘De la Mar de Blanes a l’Oceà Planetari’, amb la correspondència entre Ramon Margalef i Carl Faust

Maria Elvira i Josep M. Camarasa s’han encarregat d’estructurar el llibre que tracta sobre la relació entre el científic català i el fundador del Jardí Marimurtra

Els qui alguna vegada s’han preguntat quina relació hi va haver entre el científic català més destacat i influent del segle XX, Ramon Margalef, i el creador del Jardí Botànic Marimurtra, Carl Faust, podran satisfer la seva curiositat amb el nou llibre que ha editat la Fundació Carl Faust. Amb el més que explícit títol ‘De la mar de Blanes a l’oceà planetari’, recull la correspondència que van mantenir Margalef i Faust al llarg de vuit anys, del 1943 al 1951.


Per presentar la nova publicació d’Edicions de Marimurtra, el projecte editorial endegat per la fundació per divulgar i donar a conèixer l’obra del creador del jardí botànic, es va escollir un dels indrets que no està obert al públic. La casa de Carl Faust, on tots i totes les assistents van poder conèixer nous detalls a l’entorn de la botànica, la història i tot allò que envolta la figura de Marimurtra i de Faust.

‘De la Mar de Blanes a l’Oceà Planetari’

La presentació la va encapçalar el president de la Fundació Carl Faust, Jordi Xena, acompanyat dels dos autors, Maria Elvira Silleras i Josep M. Camarasa. Xena va agrair la nombrosa presència de públic que va atraure la convocatòria, especialment a l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui va assistir a l’acte acompanya de la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada.


El llibre ‘De la Mar de Blanes a l’Oceà Planetari’ inclou les més de 500 cartes enviades entre tots dos. Ajuden a conèixer la generositat que traspuaven a dues bandes, una font extraordinària per aprofundir en mil-i-un aspectes que els relacionaven. Ramon Margalef no tan sols és el científic català més destacat i influent del segle XX, sinó que també és una de les figures més assenyades de l’ecologia a escala mundial.


Jordi Xena, Maria Elvia i Josep M. Camarasa
Les seves aportacions sobre l’aplicació de la teoria de la informació a l’estudi dels sistemes naturals van ser fonamentals per desenvolupar el concepte d’ecosistema, però abans d’arribar a aquest nivell, l’any 1943 era un jove aficionat a les ciències naturals que treballava en una empresa d’assegurances. Anava quan podia a l’Institut Botànic de Barcelona per iniciar les seves investigacions que acabarien fent-lo conegut internacionalment.


A la dreta de la imatge, Jordi Xena i Àngel Canosa
Per la seva banda Carl Faust, fundador de Marimurtra, qui també era un gran amant de la natura, aviat va quedar admirat dels coneixements d’aquell jove autodidacte quan Pius Font i Quer li va presentar a principis de 1943. Així, d’aquest manera, es va iniciar una relació decisiva pel futur del jove Margalef que es va perllongar fins a la mort de Faust, reflectida en l’abundant correspondència que dóna fe del rellevant paper del benefactor alemany fincat a Blanes en els difícils inicis de la carrera de qui va acabar sent un savi de dimensió mundial.

Els autors: Maria Elvira i Josep M. Camarasa

Els qui s’han encarregat de posar ordre en la correspondència dipositada entre una joieria de Barcelona i el jardí botànic, són Maria Elvira Silleras i Josep Maria Camarasa i Castillo. Ella és professora jubilada de la Universitat de Barcelona, on ensenyava matèries relacionades amb l’organització i descripció d’arxius i la protecció del patrimoni documental i bibliogràfic. Els últims anys s’ha especialitzat en arxius personals tant en la vessant teòrica com en la pràctica.


Per la seva banda, Camarasa és biòleg i historiador de la ciència i actualment és membre de la Fundació Carl Faust, de la qual en forma part com a patró des de l’any 2006.. Ha publicat, entre d’altres obres ‘Cent anys de passió per la natura. Una història de la Institució Catalan d’Història Natural’ i, en col·laboració amb Jesús I. Català ‘Els nostres naturalistes’, que va ser premi de la crítica Serra d’Or.

Tots dos van coincidir en destacar que llegir una biografia és de ben segur molt més amés i apassionant que no pas una novel·la, perquè ja se sap que la realitat sempre acaba superant, amb escreix a la ficció. La vetllada es va tancar amb l’arribada d’un darrer convidat que també va ajudar a fer-se una millor idea dels dos protagonistes literaris: el doctor Narcís Prat.


A l'esquerra de la imatge, Narcís Prat, acompanyat
de Maria Elvira i Josep M Camarasa
Va ser deixeble i amic de Ramon Margalef, de qui va recordar que va ser el primer en parlar d’ecologia molt abans que fos matèria d’estudi a les universitats. Narcís Prat va coincidir amb Elvira i Camarasa en què més que una biografia, el llibre sembla més una novel·la d’intriga per anar descobrint la relació que va unir als dos amants de la natura, felicitant la tasca dels dos autors perquè han sabut trenar molt bé l’adequat fil conductor per seguir l’intercanvi epistolar.



Data de realització: 10/06/2022 | Data de la darrera actualització: 10/06/2022


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300