Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra els 25 anys de la revista ‘Blanda’, que parla dels Bombardejos a la Guerra Civil i les Excavacions del Jaciment Romà d’Els Padrets


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 01/28/2023 02:20:15 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

logo arxiu municipalBlanes celebra els 25 anys de la revista ‘Blanda’, que parla dels Bombardejos a la Guerra Civil i les Excavacions del Jaciment Romà d’Els Padrets

La Sala de Plens s’ha omplert de públic avui al migdia en l’acte de presentació amb els autors dels articles i recerques històriques

No és casualitat que a Blanes, una ciutat farcida d’una història que recentment s’ha vist nodrida amb noves dades del passat pretèrit que va significar la presència romana al portal de la Costa Brava, qualsevol esdeveniment relacionat amb aquest àmbit desperti l’interès de tothom. Potser per aquest motiu, la publicació municipal que cada any rebel·la nous detalls, aspectes inèdits de la història blanenc, hagi arribat a complir el primer segle de vida.


Estem parlant de la revista ‘Blanda’, editada amb caràcter anual per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, que aquest dissabte al migdia s’ha presentat en la seva flamant 25ena edició. S’ha fet a la Sala de Plens que, com acostuma a ser marca de la casa de ‘Blanda’, s’ha quedat petita per acollir el gran nombre de públic que hi ha assistit.


D'esquerra a dreta: Àngela Sagrera, Joan Garcia, Olga López, Àngel Canosa,
Toni Reyes, Joan Llinàs, Pep Vila i Aitor Roger
L’alcalde recorda la crítica situació de Nylstar, a punt de complir 100 anys

L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde de l’Arxiu, Olga López, acompanyats de l’arxiver i director del servei, Toni Reyes, qui s’ha encarregat de donar la benvinguda. L’alcalde ha agraït el treball esmerçat pels estudiosos de la història blanenca, homes i dones que de manera desinteressada han dedicat el seu temps lliure a aprofundir en algun aspecte de la memòria local no tan sols ara, sinó durant tot aquests anys.


Benvinguda Tinenta d'Alcalde Arxiu Municipal i Patrimoni, Olga López
D’altra banda, al fil de l’article sobre els bombardejos que es van patir a Blanes durant la Guerra Civil, on un dels principals objectius era l’antiga SAFA –l’actual Nylstar-, ha establert un paral·lelisme respecte l’actualitat, on perillen els llocs de feina. Àngel Canosa ha remarcat que els treballadors i treballadores continuen avui dia en peu de guerra lluitant perquè les prop de 90 famílies afectades per la crítica situació que hi ha puguin tenir un futur garantit amb la continuïtat de l’empresa.


Parlament Tancament de l'acte a càrrec de l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa
Per la seva banda, l’arxiver municipal ha destacat la importància d’haver celebrat els 25 anys de la publicació. No tan sols perquè és una efemèride per sí sola, sinó sobretot perquè significa la supervivència d’aquest model per recuperar i escriure la història de Blanes, comptant amb la complicitat d’un llarg llistat d’autores i autors que ho han fet possible. Per això, la revista ja és una reivindicació: ‘Blanda’, el nom llatinitzat d’origen preromà i arrel indoeuropea del que deriva Blanes.


Introducció dels articles inclosos al número 5 de la Revista Blanda amb
l'arxiver municipal, Toni Reyes
Justament per aquest motiu, en senyal d’agraïment, tothom qui ha assistit a la presentació d’avui han estat obsequiats amb una creació de l’artista blanenc Joel Ristol, qui ha dibuixat el contorn del Castell de Sant Joan en una làmina, de la qual se n’han editat 200 exemplars. Per la seva banda, de la revista ‘Blanda’ se n’ha fet un tiratge de 500, que avui es podien comprar, excepcionalment, amb una bonificació del 50% sobre el preu de venda a les llibreries on ja està disponible.


Els atacs aeris durant la Guerra Civil i el Jaciment Romà d’Els Padrets

Entre els diferents articles i recerques que configuren aquest nou número, n’hi ha dues que destaquen per la seva importància: els atacs aeris durant la Guerra Civil, i les excavacions al Jaciment Romà d’Els Padrets. La primera recerca, signada per Joan Garcia, parla dels bombardejos durant la Guerra Civil del 1936-1939, un episodi del qual encara no hi havia dades tant exactes, d’aquí la seva importància.


L'autor de l'article sobre els atacs aeris durant la guerra civil, Joan Garcia Lupiáñez
La vila marinera i industrial va ser durament castigada per l’aviació feixista, que hi va deixar caure més de 224 bombes en 24 atacs, provocant 11 morts i 52 persones ferides. Fins al moment, la informació sobre els bombardejos a Blanes havia estat escassa, i s’havia afirmat que els atacs van ser realitzats majoritàriament per l’aviació italiana. El treball de l’investigador ha permès saber que l’aviació alemanya va ser molt més mortífera.


Especialment l’hidroavió alemany de la Legió Còndor, conegut popularment com ‘el Sabatetes’, pels dos flotadors que duia sota el fusellatge. Aquest avió va ser el què més nombre d’atacs va produir sobre Blanes, però inclús de vegades també aprofitava per disparar trets contra la població civil quan sobrevolava la vila de camí a un altre destí on havia de bombardejar.


Un dels bombardejos a l'antiga SAFA (actual Nylstar)
Font: Arxiu Històric de Girona - Govern Civil
Els atacs aeris es van centrar a Blanes entre l’abril del 1937 i el gener de 1939, quan va haver l’últim. Majoritàriament es va atacar la factoria SAFA –avui Nylstar-; l’estació de tren; el port; la fàbrica Tosas; el nucli urbà; i el trànsit de vehicles entre Blanes i Malgrat de Mar. Un dels més virulents i mortífers va produir-se el juny del 1938 amb 40 bombes de 100 kg i 20 bombes incendiàries de 20 kg que van provocar 10 morts i 37 ferits. L’objectiu va ser doble: la SAFA i l’estació de tren.


Per la seva banda Joan Llinàs, director de les excavacions que s’han fet i continuaran properament al Jaciment Romà d’Els Padrets, que precisament és la fotografia de portada del número 25 de la revista. En el seu respectiu article de recerca fa un resum molt entenedor sobre les principals conclusions preliminars extretes fins ara. Són fruit dels treballs efectuats entre els mesos de març i maig de l’any passat, una primera campanya en extensió que ha deixat al descobert una àrea important de l’urbs blandae, amb una superfície d’uns 800 m2.


Joan Llinàs, director de les excavacions al Jaciment Romà d'Els Padrets,
autor de l'article recollit al Número 25 de la revista 'Blanda'
En aquest espai s’han delimitat tot un seguit d’estructures que han permès establir 19 sectors agrupats en 4 edificis i 2 carrers. De moment s’ha excavat completament un dels edificis, del qual se n’ha pogut extreure tota la informació possible. Segons Joan Llinàs, només tenint en compte la tècnica de construcció dels seus murs, ja es pot apreciar que es tracta d’una construcció molt diferent de la resta, ja que el que s’utilitza com a lligam és un morter de calç més abundant i de bona qualitat.


Diversos detalls revelen que l’edifici fou planificat de manera singular, seguint un projecte arquitectònic preconcebut, amb la voluntat d’aixecar un complex de cinc tabernae, és a dir: establiments comercials. A l’espera que continuïn les excavacions, aquest edifici permet apuntar la funció de caire comercial i artesà d’aquesta part més enlairada de l’urbs romana de l’antiga Blandae.

Resta d’articles i continguts del Número 25 de la Revista Blanda

La resta de continguts que configuren el número 25 de la Revista Blanda –igual d’interessants- són els següents: l’elaborat pel músic i compositor blanenc Josep Ma Guinart tracta sobre les antigues Trobades de Músics de Cobla de Blanes; mentre Aitor Roger, tècnic de l’Arxiu Municipal, fa un perfil biogràfic del doctor Joaquim Albareda (1851-1971). Per la seva banda, Maria àngela Sagrera parla en el seu article sobre els oficis blanencs del segle XVIII i Pep Vila de l’episodi de sequera viscut a Blanes l’any 1752, quan els devots de la Mare de Déu del Vilar van demanar la seva intercessió davant aquesta emergència.



Com és habitual, la revista ‘Blanda’ també dedica un extens apartat per repassar les novetats i notícies que hi ha hagut al voltant de l’Arxiu Municipal durant l’any anterior. Especialment sobre les donacions de famílies i particulars que han cedit documents de tot tipus: llibres i textos, pergamins, fotografies, vídeos, pel·lícules... Per últim, el darrer apartat anomenat ‘Bibliografia’ recull les publicacions blanenques que hi ha hagut durant els darrers 12 mesos.



Data de realització: 01/28/2023 | Data de la darrera actualització: 01/28/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300